Myworkout GO forutsier VO2max med vitenskapelig høy nøyaktighet.

Smartphone-appen "Myworkout GO" forutsier nøyaktig kondisjonsnivået (VO2max) ved mindre intens trening, viser en studie.

Du vet hvordan folk bruker alle slags dingser og apper på telefonen for å følge med på kondisjonen sin? Denne studien tar for seg en av disse appene som heter "Myworkout GO". Denne appen prøver å måle "VO2max"1.

"VO2max" er et begrep som forteller oss hvor godt trent en person er. Det måler hvor godt kroppen vår bruker oksygen når vi trener veldig hardt. Jo høyere VO2max, desto bedre form har personen.

Forskerne ville se hvor god denne appen er til å måle folks VO2max uten at de må trene veldig hardt, og det er derfor den kalles "submaksimal" prediksjon. De tenkte at hvis appen gjør en god jobb med dette, kan den hjelpe folk til å bli sunnere uten at de trenger å gi alt under treningsøktene1.

Så de fikk en rekke frivillige (162 totalt, både kvinner og menn) til å hjelpe dem med dette eksperimentet. Eksperimentet ble gjennomført over tre forskjellige dager. En av dagene målte de de frivilliges VO2maks på tradisjonell måte, noe som innebar at de frivillige gikk eller løp på en tredemølle mens de brukte en maskin kalt "Metamax II" til å måle VO2maks. De to andre dagene brukte de frivillige appen "Myworkout GO" mens de utførte en bestemt type trening på tredemøllen (kalt "intervalltrening med høy aerob intensitet", forkortet "HIIT"). Deretter forsøkte appen å forutsi de frivilliges VO2max1.

Gjett hva de fant ut? Appen gjorde en god jobb! VO2maks som appen forutså, var veldig nær den faktiske VO2maks som de målte på tradisjonell måte. De gjorde til og med noen avanserte beregninger for å vise at appens prediksjoner og de faktiske målingene var veldig like, og det spilte ingen rolle om den frivillige var mann eller kvinne1.

De konkluderte med at "Myworkout GO"-appen var nøyaktig i beregningen av VO2max, og at HIIT-øktene ble godt tolerert av de frivillige. Så denne appen kan være et svært nyttig verktøy for å komme i bedre form, selv uten å presse seg selv for hardt i treningsøktene1.

Les hele studien: Prediksjon av VO2max fra submaksimal trening ved hjelp av smarttelefonapplikasjonen Myworkout GO: Valideringsstudie av en digital helsemetode